Uutiset

Haemme uusia jäseniä pelastusmiehistöön

14.5.2019

Savonlinnan Järvipelastajat hakee uusia jäseniä pelastusmiehistöön. Tulokasinfo pidetään Savonlinnan paloasemalla tiistaina 21.5. klo 18. Tilaisuudessa kerrotaan yhdistyksen toiminnasta sekä järvipelastuksesta harrastuksena.

Tulokaskoulutuksen suorittaminen on ensimmäinen askel kohti pelastusaluksen hälytysmiehistöä. Alkuvaiheessa koulutuksessa perehdytään turvalliseen toimimiseen aluksilla, henkilökohtaiseen pelastautumiseen, merimiestaitoihin sekä yleisesti järvipelastustoimintaan.

Tulokasosuuden jälkeen alkaa kansimieskoulutus, joka kestää noin vuoden.

- Kansimieskurssin sisältö on hyvin monipuolinen. Käymme läpi alusturvallisuutta, merimiestaitoja, ensiapua, tekniikkaa, viestiliikennettä, etsintää sekä pelastus- ja avustustehtävissä tarvittavia tietoja ja taitoja. Koulutus- ja harjoitusiltoja pidetään purjehduskaudella viikottain, Savonlinnan Järvipelastajien koulutusvastaava Anne Kosonen kertoo.

Vaikka pelastus- ja avustustehtävät ovat järvipelastusharrastuksen suola, käytetään merkittävä osa harrastukseen kuluvasta ajasta harjoitteluun, taitojen ylläpitämiseen sekä varusteiden ja veneiden huoltoon.

- Järvipelastajaksi haluavalta täytyy löytyä aikaa harrastukselle ja halua sitoutua melko tiiviiseen koulutukseen. Vastapainona pääsee reiluun porukaan auttamaan vesillä pulaan joutuneita, yhdistyksen puheenjohtaja Esa Hirvonen toteaa.

Yli 100 tehtävää joka vuosi

Miehistöön kuuluu ihmisiä eri aloilta ja ikähaitari on laaja. Usein aktiivisen järvipelastajan arki rytmittyy osin pelastustoiminnan ehdoilla, mutta se ei mitenkään estä normaalia perhe- ja työelämää. Joistain työpaikoista on mahdollista lähteä työaikana hälytystehtäviin, jotkut päivystävät töidensä vuoksi vain iltaisin ja viikonloppuisin.

Järvipelastajaksi haluavilta ei edellytetä aikaisempaa veneilykokemusta. Pääsyvaatimuksena on normaali fyysinen ja psyykkinen kunto, riittävä uimataito ja vastuullinen asenne. Tärkeintä on halu auttaa, into oppia uutta sekä mahdollisuus sitoutua harrastukseen.

SMPS Savonlinnan Järvipelastajat ry toimii Saimaan keskeisimmällä veneilyalueella. Aktiivimiehistö koostuu vapaaehtoistyötä tekevistä jäsenistä, jotka auttavat merihätään joutuneita veneilijöitä opiskelunsa ja päivätöidensä ohella.

Yhdistyksen viime vuonna valmistunut tukikohta sijaitsee Laitaatsillassa, ja sitä käytetään päivittäin koulutuksiin, ylläpitotöihin ja tukitoimintoihin. Savonlinnan Järvipelastajilla on kaksi tehokasta ja asianmukaisesti varusteltua pelastusalusta.

Viime vuonna Savonlinnan Järvipelastajat suoritti 136 hälytys-, avustus- tai veneturvallisuustehtävää. Aktiivimiehistössä toimii noin 30 henkilöä.

Savonlinnan Järvipelastajien tulokasinfo Savonlinnan paloasemalla, Savontie 2, ti 21.5. klo 18.

Subscribe to Uutiset
Tekninen toteutus: W3 Group