Uutiset

Järvipelastajien toimitilat syntyivät yhteistyöllä

17.9.2018

Savonlinnan Järvipelastajille on valmistunut uudistetut toimitilat. Yhdistyksen käyttöön on kunnostettu Laitaatsillan telakka-alueella sijaitseva komea punatiilinen rakennus, joka on yksi alueen vanhimmista.

87-neliöiseen rakennukseen on kunnostettu miehistö- ja koulutustilojen lisäksi pelastustoiminnan vaatimat kuivaus- ja varastotilat. Tiilirakennuksen lisäksi tontille tehdään erillinen varastorakennus.

- Pelastusaseman myötä yhdistyksen toiminta helpottuu huomattavasti. Kunnolliset miehistötilat, toimivat varastointi- ja muut ratkaisut mahdollistavat pelastustoiminnan kehittämisen pitkälle tulevaisuuteen, puheenjohtaja Esa Hirvonen toteaa.

Suurin osa kunnostuksesta on tehty Ammattiopisto SAMIedun oppilastyönä. Ammattiopistolta rakennuksen korjaustöihin osallistui rakennus-, talotekniikka-, kiinteistönhoito-, sisustus-, pintakäsittely- sekä sähköalan opiskelijoita.

Hanke oli aikataulultaan ja sijainniltaan erinomainen kohde opiskelijatyönä toteutettavaksi. Rakennuksen entisöintitöihin kuului sisäpuolisia purku- ja kunnostustöitä. Ulkopuolelta vesikattorakenne uusittiin kokonaisuudessaan ja ikkunat entisöitiin osittain.

- Opiskelijoille kohde oli sopivan laaja ja haastava. Toteutuksessa oli huomioitava Museoviraston asettamat vaatimukset sekä käyttäjien toiveet. Kohde tarjosi monipuolisesti mielekästä tehtävää eri alojen opiskelijoille, kommentoi rakennusalan lehtori Jarkko Kaartinen SAMIedusta.

Oppilastöiden lisäksi kohteessa on tehty mittava määrä talkootyötä järvipelastajien aktiivijäsenten toimesta. Järvipelastajat ovat vastanneet muun muassa aseman maansiirto- ja pihatöistä, rakennuksen sisäpinnoista sekä kalustamisesta.

Rakennushistoriallisesti merkittävä kohde

Rakennushistoriallisesti merkittävällä telakka-alueella sijaitseva rakennus on valmistunut vuonna 1927 ja se on säilynyt ulkoisesti lähes alkuperäisessä asussaan. Alkuvuosina rakennuksessa toimi rivetupa, jossa tehtiin tilkkeitä telakalla rakennettuihin tervahöyryihin ja lotjiin. Vuosien aikana siinä on ollut myös lotjaveistämön toimintaan liittynyt ruokala, miehistötupa, satamakonttori ja akkuvarasto.

Savonlinnan Järvipelastajat on vuokrannut toimitilat alueen omistavalta Stora Ensolta, joka on osallistunut kunnostuksiin julkisivun, ikkunoiden ja vesikaton osalta. Kunnostuksiin on saatu myös Museoviraston myöntämää rakennusten entistämisavustusta.

- Ilman Stora Enson merkittävää vastaantuloa tämän kokoinen hanke olisi yhdistyksellemme lähes mahdoton toteuttaa, Hirvonen mainitsee.

Ammattiopisto SAMIedu aloitti kunnostustyöt keväällä 2017 ja ne saatiin päätökseen kesällä 2018.

Subscribe to Uutiset
Tekninen toteutus: W3 Group